In deze post doe ik uit de doeken wat de basis skills zijn die je absoluut moet bemachtigen om te kunnen overleven in de 21e eeuw.

Om bij te kunnen blijven bij de immer evoluerende markt, streef je er als professional altijd naar om jezelf te verbeteren.
Dit valt niet mee, toch?
Zeker niet als je een senior professional bent. Want dan kom je op een punt waar je volledig op je ervaring denkt te kunnen vertrouwen.
En dus zo in de valkuil stapt door je niet meer voldoende te verdiepen in de ontwikkelingen van de markt.
Je denkt misschien; ik zit die laatste paar jaartjes wel uit. Maar de crisis heeft ons geleerd dat veel senior professionals ineens een stuk lastiger aan opdrachten en projecten kwamen..
Een ander voorbeeld, neem eens een sabbatical jaartje en je zult merken dat je meteen al achterloopt op wat er allemaal is veranderd.

Zo heb ik mensen gecoacht die precies dit hebben ervaren. Mensen die zich realiseren dat ze té lang té weinig in zichzelf hebben geïnvesteerd en daar pas achter komen na een eerste coaching of team sessie. Doordat ze werden geïntroduceerd aan wat er allemaal in de markt gebeurt en gaat komen. Al die jaren dezelfde kantoor job gehad. Werkend aan die legacy systemen. En dan ineens realiseren dat je volledig onbewust onbekwaam bent geworden.

Streven van opvoeders
Skills waarvan ik vind dat zelfs de huidige studenten al op getraind zouden moeten worden! Want ik ben tegengekomen dat er veel opleidingen lesgeven volgens compleet verouderde methodieken en skills. Waarin de onbewust onbekwaamheid wordt overgedragen door de meer ‘ervaren’ generatie. Geen wijzende vingers of oordeel, zij zijn immers ook slechts kind van de rekening.
Maar dat wil niet zeggen dat we ons er bewust van moeten worden en er dus iets aan kunnen gaan doen met z’n allen.

Als opvoeders streven we er voortdurend naar om onze studenten voor te bereiden op  de ‘echte wereld’.
We leren ze lezen, schrijven, rekenen en dan zijn er nog de minder tastbare vaardigheden; zoals in een team werken en in sommige studies leer je kritisch nadenken en nieuwsgierig blijven (helaas niet altijd en bij iedere studie).
Iedereen roept weleens dat ze in plaats van wiskunde, of scheikunde, liever les zouden hebben gehad over je belasting aangifte doen, of hoe je een hypotheek moet afsluiten. 

We willen elkaar voorbereiden op een ​​productief en succesvol leven. Maar wat staat onze studenten nou echt in de toekomst te wachten?
Zo vraag ik mij soms af of mijn docenten twintig jaar geleden hadden kunnen voorspellen dat onze wereld zo afhankelijk zou zijn van computers en technologie?
Hadden ze kunnen weten welke vaardigheden er echt op de arbeidsmarkt nodig zouden gaan zijn?

Uiteraard niet, op de lagere school zijn de leraren afkomstig van de PABO, op de middelbare school zijn het over het algemeen mensen zonder enige werkervaring buiten het lesgeven om. En ook na de middelbare school zijn leraren vaak teveel gefocust op theorie en methodieken.
Dus kunnen we natuurlijk ook niet verwachten dat ze weten hoe je iemand moet voorbereiden op deze evoluerende markt.
En toch blijven we onbewust onbekwame docenten nog steeds met dezelfde ingewikkelde taak belasten: studenten voorbereiden op het onbekende.

Je zult misschien niet precies weten wat ons te wachten staat in de toekomst, maar we hebben het voordeel dat we wel weten welke vaardigheden je niet nodig hebt en wat nu aanslaat. Tony Wagner van de universiteit van Harvard werkte al eens eerder aan overlevingsvaardigheden die nodig zijn voor de 21e eeuw. Door honderden CEO’s in bedrijven, non-profitorganisaties en onderwijsinstellingen te hebben geïnterviewd.
Onder andere op de antwoorden uit zijn onderzoek en mijn eigen ervaringen en visie, heb ik hier de 7 skills, oftewel overlevingsvaardigheden voor de 21e eeuw, geformuleerd en hoe ze doelgericht kunnen worden toegepast.

DIT IS HOE SCHOLEN VAN IEDER NIVEAU ER UIT ZOUDEN MOETEN ZIEN OM KLAAR TE ZIJN VOOR DE 21E EEUW.

Vaardigheden # 1: kritisch denken en problemen oplossen

Voorbereiding: Studenten moeten hun vaardigheden ontwikkelen om problemen vanuit verschillende invalshoeken te kunnen zien, om zo hun eigen oplossingen te formuleren. Waarbij ook dit formuleren een onderbouwde kunst op zich zal moeten zijn.

Dit is ongeacht het vakgebied dat zij kiezen. Want in ieder vakgebied wordt het vermogen om snel te denken en nog sneller te handelen een onmisbaar hulpmiddel.

Om dit in praktijk te brengen, moeten docenten studenten situaties presenteren waarin ze zelf dingen moeten uitzoeken.
Situaties waar vaardigheden die ze al hebben ontwikkeld, kunnen worden gebruikt en toegepast om hen te helpen een probleem op te lossen.

Het probleem binnen die situatie zou zich idealiter moeten lenen voor meerdere oplossingen.
Dit omdat we studenten niet willen leren dat er maar één antwoord beschikbaar is, maar dat probleemoplossing een creatieve en persoonlijke ervaring kan zijn.
Situationele problemen in de wiskunde vormen een goed voorbeeld van deze vaardigheden op het werk.

Check ook de volgende posts voor de overige skills

  1. 7 SKILLS OM DE 21E EEUW TE OVERLEVEN | DIT ZIJN DE BELANGRIJKSTE SKILLS (leren overleven)
Categorieën: Geen categorie