Typische investeerders

Type investeerders zijn; private investeerders en een groep private investeerders, oftewel angel investors en de families & fools. Ventures capitalist, oftewel VC’s. En de corporates. Daaromheen heb je nog allerlei fondsen en fondsen en wealth managers.

Mensen die vanuit hun privé kleinere hoeveelheden investeren, al deze mensen samen noemen we de crowd. En de ventures en alle soorten managing partijen, oftewel partijen die namens andere bedrijven met geld investeren (dit kunnen ook corporaties op eigen initiatief zijn).
En uiteraard de financiële instituten die leningen verstrekken.

Iedereen wil eieren voor zijn geld.

Ze zijn een strategische keuze
Natuurlijk is er een, soms strategische, keuze om organisch te willen starten/groeien als bedrijf.

En het is absoluut aan te raden, mits dit reëel is in jouw branche, om een organische groei te berekenen in je prognose.
Want dit geeft namelijk aan dat er zonder verdere investeringen, op eigen kracht, op een stabiele manier gegroeid kan worden. Een dergelijke gezonde prognose is des te interessanter ook voor investeerders.

Maar dit is dus niet altijd mogelijk of reëel. Zeker in de huidige markt waarin start-ups en scale-ups makkelijker geld op kunnen halen. Dat betekent namelijk dat niet alleen jouw onderneming, maar ook de concurrentie sneller kan groeien. Waardoor investeringen ophalen soms cruciaal is.

Legio bedrijven die zelfs zó afhankelijk zijn geworden van financiering, dat ze niet zonder kunnen. Al zijn ze soms nog niet eens winstgevend. Dit is dan meestal onderdeel van hun strategische keuzes, bijvoorbeeld om zo snel mogelijk zo veel mogelijk markt te kunnen pakken voor de concurrentie uit. Of soms om gewoon zo snel mogelijk uitgekocht te gaan worden, oftewel opblazen van je marktwaarde.

Investeerders vinden, waar hangen ze uit.
Het vinden van de juiste investeerders hangt af het type dat je zoekt.

Crowdfunding is vaker een marketing ding dan een echte verstandige investeringsvorm.

Crowd funding
Dit gebeurt over het algemeen op specifiek daarvoor ingerichte platforms. Meerdere mensen leggen een klein bedrag in de pot, wat samen tot een grote som kan oplopen.

Voordeel hiervan is dat je een door de ‘crowd’ gedragen onderneming hebt. Vooral bij social initiatieven kan dit sterk in je voordeel werken en als een marketing tool dienen.

Inruil voor hun investering krijgen de mensen samen een klein aandeel in jouw onderneming. Meestal wordt dit in de vorm van een stichting gevormd, zodat er geen zeggenschap hoeft te worden weggegeven aan voor jou onbekende mensen (een dergelijk platform is namelijk meestal anoniem). In sommige gevallen wordt hun investering daarom omgezet naar een lening, die over x-termijn wordt terugbetaald met rente.

Een nadeel van crow-funding is dat als je een grotere investeringspartij zoekt, deze vaak afschrikken van het grote aantal onbekende aandeelhouders.

Voorbeelden van platformen zijn:
https://www.collincrowdfund.nl/
https://www.oneplanetcrowd.com/nl
https://www.kapitaalopmaat.nl/

Investeren levert meer op dan sparen.

Angel investors
Het vinden van private investeerders is wat lastiger, deze moet je namelijk maar net in je netwerk hebben.

Het voordeel hiervan is dat zij vaak wat flexibeler zijn en instappen in jouw onderneming omdat ze in jou of jouw propositie geloven. Of in sommige gevallen gewoon voor de fun. Vaak zijn dit mensen die hier de ruimte voor in hun leven en  portemonnee hebben. Vaak gaat dit gepaard met het hebben van een gun-factor.

Het nadeel is in sommige gevallen dat een dergelijk persoon zich wat meer wilt bemoeien met de inhoud. Of vaak om een update vraagt.

Private investeerders vind je ook nog wel bij investeringsbijeenkomsten of op specifieke platforms. Dergelijke ‘Angel-investers’ zijn via een platform vaak anoniem. Het eigenlijk niet veel anders dan crowd funding, maar dan gaat het vaak om grotere bedragen en een kleiner aantal investeerders in een ronde.

Voorbeelden van platformen zijn:
https://www.leapfunder.com/
https://www.symbid.nl/

VC’s als investeerder hebben betekent keihard leveren.

Ventures Capitalist
De ‘venture’ investering partijen zijn vaak op zoek naar een mogelijkheid van investeren die makkelijk en snel schaalbaar zijn. Iets dat niet te veel vooruitstrevend perse is. Meestal zijn het dan ook de scale-ups die bij hen sneller investering weten te krijgen.

Het voordeel van een dergelijk investeerder hebben is hun netwerk en budgetten. Vaak is een vereiste dat je met hun afgezand in de vorm van een VC manager of contactpersoon korte lijnen (onder)houdt. Dit ter begeleiding en regulering van hun investering.
Als je een wat minder ervaren ondernemer bent, kan dergelijk aanpak wat druk geven, er zal immers geleverd moeten orden..

Dit betekent soms dat je veel updates moet geven iemand die wat minder ondernemerservaring heeft, en vooral op KPI’s en deadlines handelt, of volgens checkboxen werkt. Vaak mond dit uit in verplichte meetings en powerpoints.

Voorbeelden van platformen zijn:
https://peak.capital/
https://www.doen.nl/home.htm
https://www.slingshot.ventures/

Grotere investeringspartijen brengen meer geld met zich mee, maar vaak ook meer hordes

Corporate ventures
In veel gevallen zijn er bij een incubator of een accelerator programma de bekendere corporates gemoeid, of zijn hier zelf de oprichter van.
Dergelijk programma’s worden zowel intern als extern aangeboden.
Dit betekent dat je voorafgaand instapt in een programma dat gereguleerd wordt door hen, of dat als je uit zo’n programma komt zij zich bij jou inkopen (of een andere constructie).

Een dergelijk programma betekent dat je begeleiding krijgt. Ter regulering van hun investering. Als je een wat minder ervaren ondernemer bent, kan dergelijk structuur en begeleiding enorm goed helpen.
Je vaker gebruik maken van hun merk, wat jouw onderneming een springplank kan geven.
Mits je dit goed weet te managen. Want dit kan ook een enorm anker gaan vormen.

Het grote nadeel van grote corporates, betekent vaak ook veel politiek, goedkeuringen krijgen op budgetten en verplichte meetings en powerpoints.
Voor een ondernemer die gesteld is op bewegingsvrijheid kan dit wellicht aan gaan voelen als een keurslijf.
Misschien nog wel het meest vervelende voor veel ondernemers, is dat je vaak het eigenaarschap van jouw IP aan de grote corporate afstaat. Zij worden dus de eigenaar van jouw idee. Sommige ondernemers zijn allang blij dat hun idee een kans krijgt om te kunnen gaan vliegen.

Mijn ervaring in dit laatste scenario is dat veel ideeën een stille dood sterven in de eeuwige bureaucratie en verandering van plannen en eindverantwoordelijken in ie organisatie.

Check ook de volgende posts voor meer over hoe je funding ophaalt

  1. ZO KRIJG JE INVESTERINGEN | ZO KRIJG JE INVESTERINGEN (DE ANGST & EUFORIE)
  2. ZO KRIJG JE INVESTERINGEN | STRATEGISCHE KEUZE MAKEN 
Categorieën: Geen categorie