Verschillende funding ronden

Afhankelijk van de fase waar jij je als startup in bevindt, hebben we een andere benaming en reden voor investeringen ophalen. Als je als startup net gaat beginnen, kan, moet, of wil je dit vaak met zo min mogelijk middelen hoeven doen.
Soms omdat er gewoon geen middelen zijn. Soms omdat je wel wat middelen hebt, maar omdat het bijvoorbeeld je spaargeld is, moet het natuurlijk niet te hard gaan met opmaken daar van.

Pre-seed & Seed
In sommige gevallen moet je wel middelen hebben om überhaupt te kunnen beginnen, bijvoorbeeld voor het maken van designs, of simpelweg het kunnen betalen van je eigen salaris (genoeg ondernemers die dit in hun start fase mbo hun spaargeld doen).

Het geld dat je nodig hebt om van start te kunnen gaan, noemen we ook wel ‘pre-seed’ funding. Zodra vrienden of familie je hierin te hulp schieten, dan noemen we hen de ‘family and fool’ investeerders.
Vaak zijn dit relatief kleinere investeringen.

Serie-A
Als je deze eerste fase hebt overleefd en je eerste klanten of productie al is gestart, dan zie je in sommige gevallen dat er al inkomsten gegenereerd wordt. Sommige ondernemers kunnen er voor kiezen om op eigen benen door te groeien. Andere kiezen er voor (of hebben helemaal geen andere keuze) om een volgende investeringsronde te doen.

Deze ronde wordt ook wel de ‘serie-A’ genoemd. Vanzelf sprekend wordt een daarop volgende ronde de ‘serie-B’ (en verder het alfabet af) genoemd.

Redenen voor dergelijke ronden is omdat er geld nodig is om door te kunnen groeien, of zelfs om het hoofd boven water te kunnen houden.

Als je naar de lean-startup methodiek kijkt zie je vaak dat startup hun pre-seed gebruiken voor het doen van hun markt- en product onderzoek, het ontwikkelen van hun MVP (minimum viable product).
Om een serie-A investering te gebruiken voor het naar de markt brengen van hun product.

Serie-B
Een serie-B investering wordt vervolgens veelal opgehaald om mee te kunnen gaan groeien, bijvoorbeeld naar andere regio’s of landen op te kunnen schalen.

Bij iedere financieringsronde komt ook, zie je een marktgemiddelde aan de grote van de investering en het type investeerder dat daar meestal risico voor neemt.

Check ook de volgende posts voor meer over hoe je funding ophaalt

  1. ZO KRIJG JE INVESTERINGEN  | DE ANGST & EUFORIE
  2. ZO KRIJG JE INVESTERINGEN | TYPE INVESTEERDERS

Categorieën: Geen categorie