HOE HAAL JE FUNDING OP?

Financiering ophalen voor jouw startup, oftewel funding, lijkt altijd een enorme uitdaging en soms is dat ook zo.

Maar als je weet wat je moet doen en je daar de juiste onderbouwde keuzes voor maakt, zul je zien dat het enorm mee valt. En dat het misschien wel de minst grote uitdaging is van het starten en runnen van jouw startup.

Qua investering ophalen is er geen beter moment voor het starten van een eigen bedrijf.
Funding ophalen is één van de minste uitdagingen die je tegen gaat komen op je reis!
Want ieder vermogende entiteit of persoon is opzoek naar een manier om meer geld van hun geld te kunnen maken. En dat zit in de huidige markt niet in de rente van een spaarrekening..

De corporate versus de startups, de olietanker versus de speedbootjes.

Ene branche gevoeliger dan andere

Uiteraard is dit altijd afhankelijk van de industrie waar je in gaat starten of bezig bent.
De ene startup zal daardoor sneller gefund worden dan de andere.
Zo is op dit moment bijvoorbeeld shared mobility (gedeelde scooters, auto’s en zelfs steps) enorm populair bij investeerders om in te investeren. Is het een hype? Wie weet.
Maar ook in de Fintech, of de farmaceutische industrie, zie je dat het wat gemakkelijk gaat om grotere investeringen op te halen.

Meestal zijn het grotere corporates die investeren in dergelijke startups. Ze hebben enorme budgetten beschikbaar gesteld om in startups te investeren die zich (meestal) in dezelfde branche bevinden.

De reden dat corporates dit doen is een stukje zelfbehoud.  Je moet het namelijk zo zien dat hun corebusiness steeds meer onder druk komt te staan. Doordat er meer en meer startups komen die iets bieden dat beter, efficiënter, of goedkoper is dan dat die corporate zelf kan (en/of omdat het die corporate teveel tijd, geld, energie kost om zelf op te zetten).
Inderdaad, je zou dit in sommige gevallen kannibalisatie kunnen noemen. Maar dat is nog altijd beter dan als groot merk failliet gaan, doordat je te arrogant was en die kleintjes (die agile zijn en daardoor kei hard kunnen groeien) negeerde..

De angst & euforie

De reis van het ophalen van investering is voor veel ondernemers vaak hetzelfde.
Hier heb ik een grafiek van gemaakt: zie; ‘Investering ophalen de angst & euforie’. Achteraf herken je vaak pas de reis die je hebt afgelegd. Mocht je die ervaring nog niet hebben, dan kan dit wellicht een klein steuntje in de rug geven.

Echter moet ik dit wel ondervoorbehoud zeggen.
Want soms heb je gewoon niet de middelen, of timing, of whatever de reden ook kan zijn, waardoor je moet toegeven dat je jouw startup moet stoppen.

Maar natuurlijk mogen we dat niet zien als falen, maar als een mooie leerschool!

De angst & euforie momenten van het ophalen van investering(en)

Check de volgende posts voor meer over hoe je funding ophaalt

  1. ZO KRIJG JE INVESTERINGEN | VERSCHILLENDE FUNDING RONDEN (STRATEGISCHE KEUZE MAKEN)
  2. ZO KRIJG JE INVESTERINGEN | TYPE INVESTEERDERS (DE GOUDEN TIP)

Categorieën: Geen categorie